Goodell-Pratt automatic push drill



Edellisestä kirjoituksesta pääsi vierähtämään vähän turhan pitkä tovin.

Pahoitteluni siitä.

Tällä kertaa sai inspiraation vähän tarkastella erästä työvälinettä tuolta käsityövälineiden kulta-ajalta 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Ja kyseessä on yksi omista paheistani, The Goodell-Pratt Companyn (Greenfield, Massachusetts) tuotteet. Noita paheita on muutama muukin, mutta niistä joskus myöhemmin lisää. Goodell-Pratt katosi kuvasta 1931 kun se liitettiin Millers Falls Companyyn. Monia heidän tuotteitaan valmistettiin kuitenkin suoraan Millers Falls logon alla, mutta jotenkin tuo Goodell-Pratt aika viehättää itseä enemmän. Toki olen perso myös Millers Falls työvälineille. Minusta varsin laadukkaita kaikki tyynni. 


Toolsmiths tuotemerkki (katalogi no.16:sta)

Käsittelyssä Goodell-Pratt Companyn automaattisella palautuksella sekä pumppausliikkeellä toimiva pora. Porattaessa kun kärki painuu rungon sisään, pyörii poranterä myötäpäivään. Ja kun painetta hellitetään sisällä oleva jousi palauttaa kärjen ulos ja samalla kärki pyörii vastaavasti vastapäivään. Näin lastu katkeaa ja poistuu porattavasta reiästä. Porausta sitten jatketaan tuollaisella pumppaavalla liikkellä kunnes haluttu syvyys on saavutettu. 

Allekirjoittaneen oma yksilö

Hetihän sitä piti alkaa sitten tuskimaan mikä malli sitä on kyseessä. Rungosta löytyi merkinnät valmistajasta mutta mallinumeroa ei mainita missään. Monesti tuon ajan tuo työvälineissä, varsinkin high end tuotteissa, on painettuna myös mallinumero.

Tässä todella hyvä apu Goodell-Pratt sekä Millers Falls artikkeleiden kanssa on oldtoolheaven.com nettisivu. Tuonne on kerätty sekä määritetty molempien firmojen tiettyjen työvälineiden valmistusajankohdat sekä iänmääritykseen tarpeelliset tiedot.

Pienen selauksen jälkeen rankkasin mallit kahteen mahdolliseen versioon No. 2 sekä No. 02. Noiden kahden mallin erot näyttävän olevan kahvan materiaali (ruusupuu vs "kovapuu") sekä kiillotetut nikkelipinnoitteiset vs kiillottamattomat. Kolmantena erona oli poran pituus (9 3/4” vs 9 1/2”). Näillä parametreillä päädyin siihen että omani on No. 2 Automatic Drill. Tuo toinen malli oli siis halvempi versio samasta tuotteesta.  

No.2 Automatic push drill

Sinänsä tuo halvempi malli on mielenkiintoinen. Katalogissa sanotaan noista "0-sarjan" porista: "These tools are exactly the same in mechanical construction as our more expensive styles, but are not polished. The dull nickel finish affords a considerable saving in the cost without detracting in any way from the efficiency of the tool." Näissä nyt oli toki kiillotuksen lisäksi kahvan materiaalissa eroa sekä muutama milli pituudessa. Mutta kuitenkin minusta hintaero oli aika iso, halvemman version maksaessa 1.65(dollar). Minusta ei ihan pieni ero jos puhutaan kuitenkin pääasiassa viimeistelystä.

Old Tool Heavenin mukaan ruusupuu kahvalla olevat yksilöt ajoittuvat 1920 jälkeen valmistetuiksi. Goodell-Pratt mallina tämä on mennyt vuoteen 1931 ja lopulta tuotanto lopetettiin 1933. Eli tämän yksilön valmistus ajoittuu jonnekin tuolle aikavälille.


Goodell-Pratt Company, Toolsmiths, Greenfield, Mass. U.S.A

Kahva irrotettuna

Koitin avata poran ja katsoa vähän millainen rakenne se on. Ja samalla vähän puhdistaa sitä jos tarpeen. Rakenne on kyllä todella yksinkertainen. Kahvassa on metallinen kaulus missä kierteet. Tuo varsi ruuvautuu siihen kiinni. Sisällä on messinki-spiraali joka saa pyörivän liikkeen aikaan. Tuo väliosa oli niin lujassa kiinni että en käden ulottuvilla olevilla työvälineillä saanut sitä irti. Joten suihkuttelin vaan puhdistusainetta väliin ja annoin olla kiinni. 


Jousen sisässä oli tuollainen "tanko". Sinänsä erikoista että se oli puuta. Monesti näissä vaikka olisi puukahva on kuitenkin mekaaniset osat eri sorttisia metalleja. Mutta hyvänä tuo oli kuitenkin pysynyt. Puhdistin ja annoin olla jousen sisässä irrottamatta.

Kaksileukaistukka ja pieni jousi

Istukka näyttää ulospäin nelilaukaiselta, mutta oikeasti tuossa on vaan kaksi leukaa. Poranteriä jotka sopivat tuohon istukkaan ikävä kyllä itsellä ei ole. Istukkaan uppoava pää on ristin muotoinen. Koitin kokeilumielessä puristaa pienen pyöreän poranterän tuonne väliin ja saihan sillä vähän porattua, mutta lipsui jos ahdisti yhtään enemmän.

Poraan sopivia poranteriä


Näissä porissa viehättää miten yksinkertaisella rakenteella loppuviimein saadaan 100v kestävä työkalu. Sekä jopa nykypäivän standardeilla tämä väline on suhteellisen nopea. Ei toki akkuporaa voita, mutta ei siinä montaa sekuntia ota kun tuollaisella yhden reiän tekee. Todella kevyt käsitellä. Tätähän ei muutenkaan ole ehkä tarkoitettua tarkkojen isompien reikien tekoon vaan parhaimmillaan on juurikin ruuvien / naulojen alkureikiä tehdessä. Tuntuu että noi ”non-twist” terät ei ihan yhtä mittatarkkaa ja siistiä reikää tee kuin nykypäivän standardit poranterät. 

Tästä voi kyllä olla hyvin mielin tyytyväinen. Vielä kun vastaan tulisi jostakin setti sopivia poranteriä niin pääsisi tämäkin yksilö oikein tositoimiin. 



Kommentit