Rotring isograph master set


rOtring Germany logo

Sain jokunen vuosi sitten tuollaisen teknisen piirtämisen setin. Valmistajana Rotring, tuo saksalainen teknisten piirtimien suur-nimi. Nämä ovat ihan uus-tuotantoa eli vielä näitäkin valmistetaan vaikkakin käyttö saattaa olla nykyisin aika paljon marginaalisempaa kuin jokunen vuosikymmen sitten. 

Piirtimien malli on Isograph. Kyseisessä piirrinmallissa on oma säiliö tussille, jota lisätään tuollaisesta setin mukana tulleesta pullosesta. Tämähän eroaa Rapidograph mallista juuri siinä että Rapido käyttää "kertakäyttöisiä" kapilaaripatruunoita. Kuitenkaan myöskään Isographin säiliö ei ole kiinteä vaan on irrotettavissa täyttöä ja puhdistusta varten.

Isograph 0.5 tekninen piirrin

Sarja on nimeltään Isograph Master Set (en löytänyt tarkkaa mallinumeroa mistään). Sarja pitää sisällään 3kpl piirtimiä, 0.1mm, 0.3mm sekä 0.5mm. Piirtimiin sopivan 23ml pullon Rotring tussi-mustetta (musta). Rotring Tikky 0.5mm lyijytäytekynän sekä 12kpl HB kovuista lyijyä. Pyyhekumin sekä harpin, pari varalyijyä, varaterän sekä adapterin tussipiirtimelle. Harppi on kyllä itsessään aika löysän oloinen, eli pääasiassa tulee käytettyä irtoharppeja noiden kynien kanssa. 

Kansi toimii tarvittaessa sekä viivaimena että sabluunana

Tarkoitus oli ladata piirtimet myöhempää käyttöä varten, mutta samalla huomasin että 0.5mm piirtimessä oli tuo kuvan oikeanpuoleisin osa, neula + paino kombinaatio jämähätnyt kiinni. Sen pitäisi liikkua vapaasti kärjen sisällä kynää heiluteltaessa.

0.5mm piirrin purettuna puhdistusta varten

Isograph on ihan kätevä purkaa puhdistusta varten. Toinen oikealta (musta putkilo) oleva osa pitää neulan paikallaan kärjen sisällä. Se on kiinnitetty kierteellä kärjen perään. Neula putoaa käytännössä omalla painollaan pois puhtaasta kynästä jahka tuon osan ruuvaa pois, mutta tällä kertaa piti hakea pinsetit neulan poistoa varten. Pientä liottelua ja hellästi topsilla pyöritellen rapisi kärjen sisältä aika kasa kuivaa sedimenttiä. Noin 10 minuutin puhdistelun jälkeen neula takaisin paikoilleen, liikkuu hienosti ja kynä vaan takaisin kasaan. 

Nämä hiutaleet tulivat kärjen sisältä

Henkilökohtaisesti pidän kovasti teknisistä piirtimistä ja Rotring varsinkin on yksi suosikki-merkeistä. Täytyy suorittaa vielä iltapuhteena piirrinten täyttö, että ovat valmiina heti kuin tulee tarve päästä piirtämään. Tosin ihan hirveän kauaa näitä ei viitsi täytettynä pitää, muuten alkaa tussi kyllä äkkiä taas kuivumaan....

Kommentit