Yellow lake oilstone

Tuli iili hankkia vanha kovasin ja mieluiten vielä öljyn kanssa toimiva. Itsellä on vain muutama budjetti-mallin karkea vesikivi, yksi King-merkkinen yhdistelmäkivi ja erinäinen määrä Belgian Blue-, Coticule- ja Arkansas- muotokiven paloja. Sekä jokunen viikate-kovasin joiden merkistä ja koostumuksesta ei mitään tietoa.


Aikani internetin ihmemaailmaa selatessa totesin että vanhat öljykivet on kyllä törkeissä hinnoissa. Toki se vain vahvistaa käsitystä siitä että tuollainen kivi on saatava. Sitten silmiin alkoi osua Brittien saarelta kiviä joitka oli nimetty "Genuine Yellow Lake Oilstone". Yritin sitten suorittaa pientä salapoliisityötä netti-foorumeilla.

Etiketti näyttää olevan eri variaatioissa sama

Intensiivisen surffailun tuloksena näitä kiviä näyttäisi olevan muutamaa eri variaatiota. Natural Whetstones - sivuston mukaan kiviä myi AB Salmen, jonka tuotemerkki tuo Yellow Lake oilstone oli. Alkuperäiset kivet tulivat Llyn Melynllyn (Yellow Lake) alueelta ja olivat väriltään tumman violetteja. Karkeus 10-12k haitarissa. Nämä olivat ilmeisesti varsin hyviä. Tuohon aikaan ilmeisesti ei niinkään paljon ollut tätä pahvi-kääre varianttia vaan kiviä myytiin paljaana tai puurasiassa.

Jahka Llyn Melynllyn kaivos ehtyi, Inigo Jones Slateworksin kiveä myytiin Yellow Lake brändin alla. Nämä olivat Alberllefennistä, Pohjois-Whalesista. Näitä kiviä oli tumman sinistä/harmaata ja violettia varianttia. Karkeus oli karkeasti 8-10k välissä.

Kolmas variantti oli sanottu olleetn "Calcareous Siltstone" eli jotain kalkkipitoista silttikiveä. Nämä kivet olivat hivenen erilaisia tuntumaltaan kuin aiemmat ja aikalailla yhtä harvinaisia kuin alkuperäinen variantti. Näiden kivien kaivosta ei ihan varmasti osattu sanoa, väriltään ne olivat myös tummia. Nämä pitäisi erottaa helposti Alberllefennin kivestä tiputtamalla etikkaa kiven päälle. Jos kivi reagoi etikan kanssa, on kyseessä tämä viimeinen variantti.


Omaan ostoskoriin valikoitui punainen variantti. Noita näkyi muutenkin olevan liikeellä runsaammin. Käsittääkseni keltaisen kääreen kivi on isompi, joidenkin lähteiden mukaan myös karkeampi. Mitattuna oman kiven koko on 14x45,5x199mm. Noi eroaa muutamilla milleillä referenssi sivun indikaatiosta (13x51x203).Väri on hyvin tumman harmaa omaan silmään. Toisen variantin kivessä pitäisi olla pieniä valkoisia hippusia mukana. Tuossa yksilössä niitä on hyvin vähän. Koitin tehdä etikka-testin myös, mutta reaktio jäi uupumaan joten oletan kyseessä olevan Alberllefennin variantin.


Hankittu yksilö on punaista mallia

Kivi on kyllä hyvin vähän käytetty. Pinnat on suorat ja ei mitään suurempia uria yms ole havaittavissa. Pinnalla on pikeä (ja haisee myö siltä), liekö ollut pajassa.....


Kiven väri on hyvin tumman harmaa

Koeajo on vielä suorittamatta. Yellow lake kivet näyttävät olevan suosiossa parranajajien keskuudessa. Usealta parhaveitsi foorumilta löytyy testejä näille ja samaa indikoivat nettilähteet. Noissa testeissä monesti teroitus suoritetaan käyttäen vettä (käsittääkseni toimii myös tämän kiven kanssa), mutta itse ajattelin kyllä kokeilla öljyä. Ja johan tuo kääre sanoo "Use best oil only & will produce a keen and lasting edge".

Eli seuraavaksi pitäisi suorittaa koeajo. Palaillaan sitten siihen uusien hajatelmien voimin paremmalla ajalla.....

Kommentit