North Bros Automatic Push Drill

Samalla tempolla voisi käsitellä toisenkin paheen, tällä kertaa North Brothers Manufacturing Companyn (Philadelphia, Pennsylvania) tuote. North Brothers Manufacturing Company, tai monesti lyhennettynä North Bros. Mfg. Co, valmisti työkaluja ja muutamaa muuta tuotetta 1878 vuoteen 1946 jolloin Stanley Works sulautti yrityksen itseensä. Heidän tunnetuin työkalusarjansa oli ”YANKEE” sarjan välineet jonka ylläpitoa Stanley jatkoi hankinnan jälkeen. Ja ehkä kaikkein tunnetuin näistä oli automaattipalautteinen Yankee pumppuruuvimeisseli. 


Tällä kertaa en kuitenkaan ajatellut ottaa käsittelyyn pumppumeisseliä vaan Goodell-Pratt no.2 push drill teksin innoittamana North Bros’n yhden vastineen, Yankee Automatic Push Drill no.40 poran. Tämä yksilö on ollut itsellä jo muutaman vuoden ja näkee aika säännöllistä käyttöä toisen no.41 yksilön kanssa, mutta voin käsitellä sitä joskus myöhemmin.

Ote North Bros. Mfg. Co. katalogista

Yllä ote eräästä North Brothersin työkalukatalogista näiden porien kohdalta. Käsittääkseni juuri tuo no.41 on se kaikkein yleisin malli näistä kolmesta. Tuossa erotellaan no.41 "for soft or hard wood" sekä no.40 "for hard or tough wood". Sen verran noissa juurikin on ero, mitä minusta ei selvästi mainita tuossa tekstissä, että no.41 pyörii painettaessa myötäpäivään ja vapautettaessa vastapäivään, kun taas no.40 pyörii ainoastaan myötäpäivään painettaessa ja ei pyöri ollenkaan palautettaessa. Tuossahan sanotaan että "has ratchet movement for hard or tough wood". Kaiketi se sitten tarkoittaa juuri tuota.

Katalogi-sivun kolmas no.42 olisi varmaan ollut malli mikä olisi lähinnä sitä edellisessä jutussa käsiteltyä Goodell-Pratt no.2:sta.

Automatic push drill no. 40

Tämän kanssa hankittaessa kävi sinänsä hyvä tuuri. Eräältä verkko-kirppikseltä bongasin ilmoituksen, kommentoin julkaisuun, mutta olin minuutin myöhässä. Dammit…. Myyjäkin erheessä otti ensin minuun yhteyttä, mutta sanoinkin että siellä oli kommentti jo juuri ennen minua. No illalla myyjä ottikin uudelleen yhteyttä. Oli tämä toinen ostaja alkanut hankalaksi jollakin tapaa, niin olikin päättänyt myydä sittenkin minulle. No tuohan sopi vallan mainiosti. 
Pora oli aika likaisessa kunnossa kun se saapui. Toimi aika tahmeasti ja kun vähän suihkutteli varteen crc:tä niin siltä pumpatessa puski jatkuvalla syötöllä ihan pikimustaa likaa. No ajattelin että tämän saa pistää heti atomeksi.

Ensivaikutelmalta no.41 oli jämäkämpi ja jotenkin parempi käteen kuin tämä no.40 malli. Ei toki puhuta isoista eroista mutta jotenkin se tuntui sopivan räpylään paremmin. Toki voi olla sekin syy että sen olin omistanut jo aika paljon pidempään. Tosin saattaa olla että tämä saa nykyään jo eniten käyttötunteja. En sinänsä ole huomannut ettei tämä toimisi myös pehmeämmille materiaaleille mitä tavallisemmin meilläpäin käsitellään.



Alla olevassa kuvassa näkyy koko komeus purettuna lähes atomeiksi. Se mitä pisti ainakin silmään niin tämä sisältää enemmän osia verrattuna Goodell-Pratt poraan. Toki tuossa on tuo räikkä-mekanismi joka estää terän pyörimisen kun pumppausliikettä palautetaan. Samoin tuoss yllä näkyy hyvin miten jousen päässä tässä on vaan lautanen. Jos vertaa siihen pitkään puutikkuun edellisessä julkaisussa....

Pora purettuna osiin

"YANKEE" No.40, North Bros.MFG.CO, Phila.PA.U.S.A,PAT NOV.2.97-JAN.25.98

North Brothers tapaa merkata patentti-päivämääriä näihin vehkeisiin aika hanakasti. Tässäkin rungossa muiden merkintöjen jälkeen oli kaksi päiväystä: November.02.1897, Ratchet mechanism sekä January.25.1898, Ratchet-tool. Molemmat patentit olivat  Zachry T. Furbish nimisen miehen nimissä joka tehtailikin firmassa ollessaan aika monta patenttia vuosien mittaan. Nuo molemmat käsittelevät enemmän tai vähemmän tuota heidän tyylistä räikkä-mekanismia ja sen osia.

Directory of American Tool and Machinery Patents verkkosivusto on aika verraton tietolähde liittyen juuri näihin kulta-ajan työvälineiden patentteihin. Siellä tuosta ensimmäisestä olikin kerrottu "This is the ratchet patent used on many early North Brothers archimedean drill and drivers, such as Models 30, 50, 40, and 41." Ja minusta kyllä tuntuu että tuo sama päivä näkyy hyvin monessa välineessä mitä itsekin omistaa.

Spesiaali istukka, kuinkas muutenkaan

Näissä porissa on tuollainen spesiaali istukka, mikä eroaa pumppumeisselien vastaavasta, vaikkakin poranterät noudattavat lähes samaa logiikkaa pumppuruuvarin terien kanssa. Toki eivät ole vaihtokelpoisia keskenään eri halkaisijan takia. Näissä istukkaa ruuvataan kohti kärkeä jolloin se löystyy ja päästää terän irtoamaan. Sisällä on pallo joka pitää terän paikallaan kun sitten vastaavasti kiristetään. Terien perässä on pumppumeisselin tapaan loveus, joka pitää asentaa oikeaan asentoon. Tuota en alkanut purkamaan atomeihin. Veikkaisin että olisi huomattavia hankaluuksia saada takaisin kasaan.


Poranterät on tässäkin mallissa sijoitettu kätevästi tuonne kahvan sisään. Makasiini avataan pienestä napista painamalla kahvan perään päin, jolloin sisältä paljastuu makasiini johon voi sujauttaa yhteensä 9 terää. Tässä yksilössä ei ollut kaikkia teriä mukana, mutta oli kaikeksi onneksi muutama. Näitäkin on aikea löytää nykyään sopuhintaan.

Kuva poranteristä katalogista

Kaikenkaikkiaan vallan verraton kapistus. On surku että tällaiset työvälineet ovat ihan täysin kadonneet nykypäivän markkinoilta.


Kommentit